På denna sida kan du hitta allmän information om mina terrarier.
För mer detaljerad information i hur de tillverkas, var snäll och tryck på länken på botten av sidan.

När jag började med ormar, byggde jag terrarier av melamin med skjutdörrar i glas.
Melamin är bra för att hålla rätt temperatur och de klarar fukt om man ser till att täta ordentligt med silikon. Den enda nackdelen med melanin, är vikten av det färdiga terrariet.


Här är en bild som togs 1994 av delar av mitt upplägg i England, med terrarier gjorda av melanin och med skjutdörrar i glas.


Alla mina terrarier i Sverige är gjorda av Form-Ply med glassdörrar från Ikea. Form-Ply har goda isolerande egenskaper, klarar den höga luftfuktigheten och är lättare än melamin.
Ikea-dörrarna är billigare än att låta skära upp glas till rätt storlek och jag tycker det är behändigt att kunna öppna upp terrariets framsida snarare än halva i taget som med skjutglasdörrar.

Nedan är en bild på några av mina terrarier i Sverige, som visar glasdörrarna jag använder. Terrarierna till vänster i bild, är 90 cm breda och har en medan de till höger är 120 cm lång och har dubbla glasdörrar.

I alla mina terrarier har jag Reptile Radiators som kontrolleras av Pulse Proportional, Dag/Natt Termostater.

Belysningen är en blandning av lysrör eller halogenspotlights där jag bytt till LED lampor för att minska värmen de producerar. Detta ger bättre temperaturkontroll vid dag och natt. Jag har även satt LED slingor med dimmer så man kan se ormarna på kvällar och nätte när de vanliga lamporna har släckts.

Alla mina terrarier är på en 12-timmars ljuscykel med temperaturreglering beroende på art.

Jag har 3 olika storlekar på terrarier,

L90cm x D60cm x H60cm
L60cm x D90cm x H60cm
L120cm x D90cm x H60cm

Här är en annan bil på min layout i Sverige.

Jag har ungarna i hyllplan i en bokhylla, med värmemattor som täcker insidan.
Värmemattorna kontrolleras av en Habistat Pulse Proportional termostat som håller temperaturen till 29,5C längst in i bokhyllan och 27,5C utåt.
Varje plastlåda är 34 cm x25 cm x 16 cm.

Detta är mitt racks system där jag har Morelia spilota chenei och Corallus hortulanus.

Varannan hylla kan tas ut och kan antigen hysa 33 mindre lådor dimensionen 34cm x 25cm x 16cm eller 10 storre med dimensionen 50cm x 38cm x 26 cm eller en kombination av dessa.

För att lätt kunna hålla rent, är lådorna enkelt inredda med hushållspapper i botten, plast rör, uppochned vända plastskålar med ett borrat hål i toppen som ingång och små glasskålar med vatten.

Inredning i lådorna för jungelrutpytonungarna.

Jag byter vattnet i terrariumen ett till två gånger i veckan och desinficerar alla vattenskålar varannan vecka. Jag använder produkten DAX Plus, till att desinficera vattenskålarna och plastlådorna/ terrarierna.

När det kommer till matning så tror jag att "mindre är mer". Långsiktigt så tror Jag att det är bättre att låta dem växa långsamt snarare än att göda upp dem så fort som möjligt.
Förutom att undvika övervikt och kopplade hälsorisker som kan uppkomma i samband med för mycket föda, tror jag att det finns fler orsaker att mata djuren mer sällan.

Forskning av pytonormars matsmältningssystem har visat att tarmarna och levern växer upp till tre gånger sin ursprungliga storlek, efter att byte har svalts. Organen börjar krympa igen efter att bytet passerat genom tarmarna och återgår till normal storlek inom cirka 8 dagar. Ormar har utvecklat förmågan att, väldigt fort, göra sina matsmältningsorgan till extremt effektiva funktionella enheter som återgår till sitt ursprungliga stadium när uppgiften är klar. (Starck, Beese 2001)

Om ormar i fångenskap matas efter ett fast schema utan avvikelser eller fasta, alltså utan att låta organen återgå till "normal" storlek, och låte dem vara så ett tag, då kanske vi nekar dessa djur en naturlig och nödvändig kroppsfunktion som kan bidrar till ett hälsosamt och långt liv.


 

 

Över lag så är trädlevande ormar bra display- djur. Mycket på grund av detta, samt att jag anser att djuren ska ha rymliga terrarier, har jag valt att bygga ett fåtal större terrarier.

Jag har sett att mina vuxna djur utnyttjar hela terrariernas utrymme. Jag har observerat detta beteende under nätterna i det svagare röda ljuset från ljusslingorna som sitter i de flesta av mina terrarier. Nästan alla mina ormar rör sig i terrarierna de flesta nätter, förutom när de smälter mat eller inför ömsning. Denna nattliga aktivitet hjälper även att reducera tarmproblem och förstoppning som ofta kan uppstå i stillande sittande, trädlevande arter.

Min Bothrochilus abertisii (vitläppspyton) är en väldigt aktiv orm som använder hela terrariets yta men jag har upptäckt att även de ormar som ses som mindre aktiva så som Corrallus caninus, rör sig förvånansvärt mycket i det utrymme den får.

Det finns de teorier, att unga djur inte känner sig trygga i stora terrarier och kan känna sig stressade, men om det är lite tanke bakom inredningen i ett större terrarium med ställen den kan gömma sig och tillräckligt skyddade platser, så har jag aldrig upplevt detta som ett problem.

Bilderna ovanför visar två vuxna hanar av arten Morelia viridis (Grön Trädpyton) i terrarier som är L90cm x D60cm x H60cm.

Jag har märkt att genom att förse terrarierna med grenar och plantor som erbjuder gömställen, byter djuren ofta den dagliga viloplatsen istället för att alltid sitta på den högsta grenen som många trädlevande arter kan göra.

Denna Morelia viridis hane (Grön Trädpyton) använder sig av tre eller fyra grenar i sitt terrarium, nästan alltid så väljer han grenar som har någon typ av växtlighet som skymmer lite.

Nyligen så har jag börjat försöka sätta in bakgrunder i mina terrarier. Jag har gjort små platåer och gömställen i bakgrundsdesignen och på både den varma och den kalla sidan av terrariet.


Djungelrutpyton terarier
120cmL x 90cmD x 60cmH

Jag har även börjat att använde bioactive substrate där jag planterar växter direkt i jorden, istället för att ha krukor. Efter att ha provat detta i några av terrarierna, så har jag gjort om i alla från barkunderlag till jord.


Trädgårdsboa terarier
120cmL x 90cmD x 60cmH

Jorden har förmågan att behålla fukt bättre och håller uppe luftfuktigheten medan den torkar på ytan. Jorden gav dirket positiva resultat genom bättre ösmningar och aktivare beteende hos mina ormar.

Underlaget kräver mindre skötsel och kan bevattnas ganska kraftigt och få vattnet att dunsta långsamt under en flerdagarsperiod till skillnad från barkunderlaget som behöver sprayas dagligen.

Se länkarna i botten av sidan för mer information.

För byggloggar och en mer detaljerad beskrivning
av mina terrarier kilicka
HÄR
För en mer detaljerad beskrivning av bakgrundsdesignen och utfärdandet, klicka HÄR